Vad är fiber?

Fiberoptik används idag i stor omfattning till kommunikation. Fiberoptik som ett användbart kommunikationsverktyg har funnits i drygt 40 år. Före år 1970 kunde endast fibrer framställas som dämpade ljussignalerna alltför kraftigt. År 1970 tillverkade forskare vid Corning Glass Works i USA de första optiska fibrerna som kunde användas praktiskt utan stora signalförluster. Sedan dess har utvecklingen av fiberoptiken fortsatt. Tack vare denna upptäckt har det bland annat blivit möjligt att överföra ljussignaler för telkommunikation över långa sträckor med mycket hög bandbredd.

Fördelar gentemot koppartråd

Av tradition och av praktiska skäl har koppartråd alltid använts inom telekommunikation , men nu konkurreras den mer och mer ut av de optiska fibrerna. De optiska fibrernas viktigaste fördelar gentemot koppartråd är att:

  • de är billigare än koppartråd, vilket gynnar operatören och konsumenten.
  • de är tunnare än koppartråd. Därigenom blir det möjligt att bunta ihop fler fibrer i en kabel med en given diameter än koppartråd, vilket i sin tur gör att exempelvis fler telefonlinjer får plats.
  • ljussignaler dämpas och förvrängs mindre i optiska fibrer än elektriska signaler i koppartråd. Därför räcker det att ha en sändare som förbrukar lite elektricitet. Dessutom krävs en förstärkare endast vid var 100 kilometer vid singelmodfiber jämfört med 1,5 kilometer för koaxialkabel. Även här gynnas operatören och konsumenten.

En annan fördel med optiska ledare är att de är svåra att avlyssna.

 

 

 

Källa:Wikipedia

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.